Drobečková navigace

Václav a Origami

| |

Hasičský kynolog má novou parťačku.

Zpět

Václav Vančura je již dobře známý profesionální hasič a kynolog na stanici v Tanvaldě v Libereckém kraji.  Pro ty, kteří ho ještě neznáte, bude tento článek o to zajímavější.

Naší redakci se totiž během události na jablonecké přehradě naskytla možnost, aby nám Vašek odpověděl na pár zcela náhodných otázek. Ani jeden z nás jsme se setkáním nepočítali, o to lépe nám to asi šlo.  Posuďte sami.

Ahoj Vašku! Tak povídej...
Ahoj! U hasičů jsem letos v červnu oslavil deset let. Společně s mými psy zde sloužím už celou dekádu. Origami, která je dnes s námi, je už třetí pes, kterého pro HZS připravuji – dva už jsou v nebi. Jsem hasič - strojník a kynolog.

Co pozice kynologa u hasičů obnáší?
Obnáší to, že musím vycvičit psy primárně pro záchranu lidí ze sutin, zborcených domů po živelných neštěstích, výbuších nebo zemětřeseních. V Liberci připravujeme naše psy i na plošné vyhledávání a pomáháme policii při pátrání po pohřešovaných osobách v lese. Psi jsou cvičeni na vyhledávání jak v lese, tak v troskách.

Kdo je tvoje psí parťačka a kolik jí je?
Origami je dvouletá belgická ovčačka Tervueren. Právě se stala hasičským psem, když dosáhla potřebné věkové a výcvikové úrovně. Má již podepsanou pracovní smlouvu a úspěšně absolvovala hasičské zkoušky. Na podzim má před sebou atesty, které nám umožní zapojit ji do ostrých akcí.

Co je to za zkoušky?
Jsou to zkoušky, atesty Ministerstva vnitra pro plošné vyhledávání, které se musí každé dva roky opakovat. Limitní věk pro psa je dva roky. Tyto zkoušky jsou pro nás oba, tzv. "nedělitelnou dvojici", což znamená, že Origami nesmí složit zkoušky a pak jít například k tobě nebo někomu jinému. Jsme spolu jednotný tým a jen společně můžeme vykonávat pátrací akce. Při zkouškách se prověřuje nejen pes, ale i jeho psovod – tedy já.

Je to celodenní a celkově náročná zkouška, která se skládá z denní a noční části a pes je vystaven velké fyzické i psychické zátěži. Tato zkouška slouží k prověření odolnosti a vycvičenosti zvířete. Při těchto testech je požadována stoprocentní úspěšnost, což znamená, že pes musí vždy najít všechny skryté osoby.

Jaká je maximální hranice věku pro práci psa v tomto oboru?
Tak moje první fenka sloužila až do svých jedenácti let, poté jsem ji vyřadil a krátce na to odešla. Bohužel, měla mrtvici, což se stává. Druhá fenka mi odešla ve věku devíti let kvůli rakovině. I když je pes na tom v devíti, desíti letech stále skvěle, co se týká vycvičenosti, ve stáří začíná být náchylnější k zdravotním problémům a ztrátě fyzické zdatnosti, včetně čichu.

Teď trochu o tobě. Co tě k tvé profesi vedlo?
Vždycky jsem chtěl mít pejska, kterého bych mohl cvičit na něco smysluplného. Začal jsem s výcvikem svého prvního psa na vyhledávání lidí a intenzivně spolupracoval s horskou službou. Poté jsem se připojil k hasičskému záchrannému sboru, kde jsme vytvořili skupinu kynologů. Tato práce mě naplňuje tím, že dokážu využít schopnosti psa jako parťáka a skvělého pracovního nástroje.

Kolik času společně trávíte? Chodí s tebou Origami vždy do práce?
Jsme nerozlučná dvojka. Origami je se mnou doma i v práci. Trávím s ní více času než se svojí ženou, ale pro náš vztah s Origami je to klíčové. Známe se velice dobře oba navzájem, což nám samozřejmě usnadňuje společnou práci.

Jsou povinná cvičení? Jak často? A jaká?
Když je pes mladý, cvičíme ho neustále při každé příležitosti. Důležitá je socializace, zvyká si na jízdu v hasičském autě a trénujeme ji na různé podněty z okolí. Záchranářský výcvik probíhá dvakrát až třikrát týdně, buď na plochách nebo v sutinách. Trénink v sutinách je fyzicky náročnější a vyžaduje nové prostory; pokud zahlédnu někde sbořený dům, často tam po večerech jezdíme na cvičení.

V práci se zaměřujeme na poslušnost a různé disciplíny, například vyštěkávání. I když není neustále potřeba trénovat hledání, soustředíme se na mnoho dalších aspektů, které tvoří celkový výcvik potřebný pro praxi.

Pro záchranářské psy je velmi důležité, aby byly zvyklí na přepravu různými dopravními prostředky. Nesmí jim dělat problém cestování lodí, čtyřkolkou, skútrem, cisternou nebo dokonce vrtulníkem. Jsou spouštěni ve speciálních postrojích, v podvěsech a na toto všechno probíhá důkladný výcvik.

 

Jak je to například u vyhledávání malých dětí?
Na to se specializuje výcvik vtiskávání dětských pachů. Origami je trénována na rozpoznávání a vyhledávání dospělých osob pomocí rázného vyštěkávání, kdy jednoznačně signalizuje přítomnost dané osoby štěkotem. V případě dětí si udržuje menší odstup a její vyštěkávání je jemnější, spíše se soustředí na oční kontakt se mnou.

Kolik hasičských kynologů vůbec momentálně v České republice máme?
V České republice momentálně máme sedm atestovaných hasičských kynologů. Přípravy probíhají s dalšími psy, takže by nás mělo být asi deset. Celkový počet hasičů, kteří se touto tematikou zabývají, činí patnáct.

Kdo vám pejsky vybírá?
Máme možnost sami si vybrat plemeno i původ psa. V minulosti jsem měl křížence Maďarského a Weimarského ohaře a také Evropského saňového psa z vlastního chovu.

Jak trávíš volný čas?
Máme doma dohromady osm psů, včetně "Orči". Chováme Evropské saňové psy, kteří jsou speciálně vyšlechtění pro sport mushing – saně a zápřahy. Máme obytný vůz a celá rodina jezdíme po evropských soutěžích, což je pro nás i forma dovolené.

"Tohle na ní miluju. Když se nemaká tak se odpočívá. Ale nejlépe co nejblíže u mě," dodává Václav.

Zdroj: HZS Libereckého kraje, Václav Vančura

Zpět

Další zprávy: obecné, Liberecký