Drobečková navigace

Hurikán Milton zasáhl Floridu

| |

Více než 2 miliony lidí jsou bez proudu, evidují se oběti na životech a rozsáhlé záplavy.

Zpět

V noci na dnešek udeřil hurikán Milton na území státu Florida, USA. Hurikán kategorie 3 s větry o rychlosti 193 km/h. Předtím dosáhl v Mexickém zálivu síly hurikánu kategorie 5, kdy měl rychlost větru až 290 km/h. Po mírném oslabení udeřil poblíž Tampy, kde způsobil životu nebezpečné bouřkové vlny, intenzivní srážky a hurikánové větry. Očekávají se rozsáhlé záplavy a významné škody způsobené větrem, zejména ve vnitrozemí, jak se bouře pohybuje dále.

Úřady nařídily povinnou evakuaci v 15 floridských okresech, což se týká přibližně 7,2 milionu obyvatel. Varovali, že lidé, kteří se rozhodnou zůstat, budou odkázáni sami na sebe, protože záchranáři nebudou riskovat své životy při pokusech o záchranu během nejnebezpečnějších momentů bouře.

V současné době se na Floridě během hurikánu Milton podílí na zásahu tisíce záchranářů, včetně profesionálních a dobrovolných hasičů z celého státu i mimo něj. Odhaduje se, že kromě 9 000 členů Národní gardy bylo nasazeno také přes 50 000 pracovníků veřejných služeb, včetně hasičů, kteří jsou součástí různých specializovaných týmů na pomoc při přírodních katastrofách. Na místě jsou také silniční hlídky doprovázející cisterny s palivem, aby doplnily zásoby benzínu. To umožnilo obyvatelům Floridy naplnit své nádrže před evakuací. 

Zásadní činnosti hasičů jsou zaměřeny na záchranu životů, ochranu majetku a zajištění bezpečnosti obyvatel - evakuace a záchrana, odstraňování trosek, zajištění nebezpečných míst, záchrana z vody a podpora zdravotnických týmů. 

Zdroj: AP, X,

Zpět

Další zprávy: zahraniční, Celá ČR