Drobečková navigace

Hasiči na druhé straně oceánu čelí stejné misi

| |

Druhý nejničivější hurikán udeřil na americké pobřeží.

Zpět

Ochrana lidských životů, majetku a minimalizaci škod způsobených přírodními katastrofami. Bez ohledu na to, zda se jedná o záplavy v České republice nebo hurikán v USA, hlavním úkolem hasičů je záchrana, evakuace ohrožených osob, a pomoc při obnově zasažených oblastí.

Stejně jako v České republice během nedávných záplav, kdy hasiči neúnavně pracovali, a ještě pracují, na záchraně životů a ochraně majetku, nyní čelí podobným situacím jejich kolegové v USA po ničivém hurikánu Helene. V obou případech je jejich práce nezbytná pro zvládnutí následků přírodních katastrof.

Hurikán Helene, který udeřil koncem září, způsobil rozsáhlou zkázu v několika státech na jihovýchodě USA. Na začátku října počet obětí přesáhl 180, což z něj činí jeden z nejničivějších hurikánů v nedávné historii. Helene, hurikán kategorie 4, nejprve zasáhl oblast Big Bend na Floridě, než se přesunul do vnitrozemí, kde způsobil rozsáhlé záplavy, škody na infrastruktuře a výpadky elektřiny po celém území Floridy, Georgie, Severní Karolíny a Jižní Karolíny.

Některé komunity byly zvláště těžce zasaženy záplavami a sesuvy půdy, což zanechalo mnoho z nich odříznutých od světa bez elektřiny a spojení.

 Záchranné operace stále probíhají a předpovídá se, že počet obětí poroste, jakmile se hasiči a záchranáři dostanou do více izolovaných oblastí.

Je důležité si uvědomit, že bez hasičů bychom byli opravdu v těžké situaci. Ať už jde o profesionály nebo dobrovolníky, tady u nás nebo v Americe, jsou to právě oni, kdo přijíždí jako první, když je nejhůř, a zachraňují životy i majetek. Jejich odvaha a nasazení nám opakovaně dokazují, jak moc na ně spoléháme, i když si to ne vždy uvědomujeme.

Zdroj: CBS, AP

Zpět

Další zprávy: zahraniční, Celá ČR