Drobečková navigace

Hasiči z Horního Hanychova zářili při otevření nového hřiště

| |

V neděli odpoledne se obyvatelé liberecké městské části Horní Hanychov dočkali slavnostního otevření nového víceúčelového hřiště na Spáleništi.

Zpět

Akci provázel festival plný zábavy, soutěží a hudby, ale jednou z nejvýraznějších atrakcí byly ukázky hasičů, kteří hřiště nejen spravují, ale také se významně podíleli na jeho otevření.

„Celková investice do nového hřiště byla tři miliony korun. Jeden milion byl z participativního rozpočtu statutárního města Liberec formou veřejného hlasování, město pak přidalo ještě dva miliony korun z rozpočtu,“ říká Jaroslav Podsedník z Osadního výboru v Horním Hanychově, který byl zároveň jedním z organizátoru nedělního festivalu zábavy a sportu.

Nové víceúčelové hřiště pro veřejnost nabízí několik způsobů využití. 

Sbor dobrovolných hasičů Liberec – Horní Hanychov, založený již v roce 1901, připravil pro návštěvníky jedinečný pohled do historie i současnosti hasičské práce.

Hasiči předvedli ukázku současné a historické techniky, včetně fascinující ruční stříkačky z roku 1889, která stále funguje.

  „Jsme rádi, že lidé se zájmem prozkoumali nejen historickou techniku, ale mohli nahlédnout také do aktuální zásahové techniky. Tradičně mají hodně zaujetí děti, které zkoumají vše, co v cisternách je, ale také dospělí. Naše větší Tatra 148 je hlavně pro zásahy, kde je potřeba hodně vody, ale pro většinu událostí máme Tatru 815, která je jak na likvidaci požárů, tak i pro technické zásahy. Myslím, že si lidé zábavné odpoledne užili a akce hodně přispěla tomu, že se setkali také starousedlíci s rodinami, které se stále více stěhují do Horního Hanychova. Celkově se na Spáleništi protočilo během odpoledne na pět stovek obyvatel Horního Hanychova“ říká Martin Bergman, člen výjezdové jednotky hasičů z Horního Hanychova.

A právě jednotka sboru dobrovolných hasičů Liberec – Horní Hanychov stále přijímá nové členy. „Stačí přijít každé pondělí od 17 hodin do hasičárny v Horním Hanychově a poptat se na podmínky a možnosti. Informace jsou také na webu www.hasicihanychov.cz. Rádi nové členy uvítáme a zasvětíme do života hasičů,“ dodává Bergman.

Zdroj: VIDEO: SDH Liberec – Horní Hanychov FOTO: Jana Marečková

Zpět

Další zprávy: obecné, Liberecký