Drobečková navigace

Zasloužilí hasiči na Hauenštejně

| |

Poznávací výlet na bývalý strážní hrad Karla IV.

Zpět

Abychom podpořili regionální poznávací turistiku, tak jsme se starostou OSH Louny Jaroslavem Kosinou rozhodli letos pozvat naše Zasloužilé hasiče na poznávací výlet na bývalý strážní hrad Karla IV. a to na Hauenštejn který se nachází na vršcích Krušných hor, při cestě z Klášterce nad Ohří do Ostrovem nad Ohří.

Dne 8.8.2024 jsme vyrazili v počtu 18 osob ve třech mikrobusech na cestu přes Kadaň a Klášterec, a když jsme vystoupili na parkovišti pod hradem, tak se nikomu moc nechtělo se pustit po strmé cestě směrem ke vstupní bráně hradu. No přesto jsme všichni živi a zdrávi dorazili do hradní pokladny. V té jsme společně obdivovali pestrou nabídku suvenýrů a prodejních předmětů. Pan starosta zatím zakoupil vstupenky, a průvodce nás vyzíval na slíbenou prohlídku pod jeho vedením. Celkově se prohlídka velice všem líbila, i když, zde probíhají i nadále restaurátorské, i stavební práce většího rozsahu. Je co obdivovat... Pan průvodce je opravdu zapálený odborník a jeden a půl hodinová přednáška nás všechny utvrdila, že je to človíček na svém místě.

Po prohlídce a nasednutí do vozidel jsme se domluvili, že se někde zastavíme na dobrý oběd a cloumala s námi žízeň, tak padla správná volba na nedaleký pivovar „CHALUPNÍK“ v obci Pernštejn a udělali jsme moc dobře. Po usednutí ke stolům jsme byli obslouženi výborným domácím pivem a velice chutným obědem. Při stolování pan starosta Kosina vedl krátkou řeč, kde pozval přítomné do Domoušic na požární soutěž mládeže dne 15.9.2024. A jelikož jsme my, Zasloužilí hasiči tam byli po dvakráte, přijedeme zase. Asi tím založíme novou tradici. Pozval jsem je též na Krajské setkání zasloužilých hasičů , které pořádá OSH Teplice a to v termínu 26.9.2024 na požární stanici Osek. Posléze jsem seznámil a pozval přítomné na další letošní poslední setkání a to 3.10.2024 na exkurzi tunelů „Panenská“ u Petrovic. Tato exkurze bude náročnější na fyzičku.

Po příjemném odpočinku a gastronomických požitcích, jsme se odebrali směrem ke svým domovům s myšlenkou, že se opět uvidíme ještě párkrát v tomto roce na dalších setkáních a probereme, co jsme tentokrát nestihli.

Zdroj: Václav Hančar, OSH ČMS Louny

Zpět

Další zprávy: obecné, Ústecký