Drobečková navigace

Významné životní jubileum a splněný sen

| |

Kubovi pomáhali hasiči z HZS Olomouckého kraje.

Zpět

To, že se hasiči podílejí na spoustě dobrých skutků, asi ani nemusíme zmiňovat. Co ale rádi zmiňujeme, je to, o jaké skutky se jedná. Tentokrát Vám přinášíme krásnou zprávu od šumperských hasičů. Ti se totiž bez váhání rozhodli splnit jedno přání, které k nim dorazilo od přátel Jakuba Hříbka. 

Jakub Hříbek je hendikepovaný výtvarník, který maluje ústy. Je to právě on, kdo letos slaví významné životní jubileum a při této příležitosti probíhá výstava jeho děl na rozhledně Háj na Šumpersku. Kubovo přání bylo se zúčastnit slavnostní vernisáže jeho umění.

"Jakub se narodil s nevyvinutými končetinami a celý život vyrůstal v domově Paprsek Olšany. Tam si v dětství všimli, že má výtvarný talent a podařilo se pro něj získat stipendium celoevropské organizace, která podporuje podobně hendikepované výtvarníky. Součásti stipendia je i lektorka, která rozvíjí jeho výtvarné vlohy. Kuba se účastní společných výstav UMÚN (umělci malující ústy a nohama) zejména v ČR, ale byl už i za hranicemi, vystavuje také samostatně. Jednu z prvních výstav měl v šumperské knihovně," sdělila mluvčí hasičů Olomouckého kraje.

Kvůli svému hendikepu využívá Kuba speciální vozík, který prostě nejde jen tak čímkoli přepravit. Hasiči a přátelé "dali hlavy dohromady", upravili jeden z hasičských dopravních automobilů, Jakuba naložili a bezpečně k rozhledně vyvezli. U rozhledny vzali Kubu s vozíkem a na rozhlednu ho vynesli. Podle všech zúčastněných si to prý Kuba moc užil.

„Moc děkuji za skvělou pomoc při dopravě Jakuba Hříbka na Háj. Pro Jakuba, který je odkázán ve všem na pomoc ostatních a přitom neztrácí svůj optimismus, byla cesta na rozhlednu nezapomenutelným zážitkem. Svěřil se nám, že mu to v hlavě zůstane už napořád. Váš profesionální postup nás nepřekvapil, práce HZS si velmi vážíme,“ poděkovala oficiálně za organizátory akce Zdeňka Daňková.

Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Zpět

Další zprávy: obecné, Olomoucký