Drobečková navigace

Valí se to ze všech stran!

| |

Informace o vysokých úhrnech srážek, které jsou očekávané na převážné části naší republiky se valí ze všech stran.

Zpět

Po nadprůměrně teplém konci léta a prvního týdne září se zatáhlo a výrazně ochladilo. Po dlouhé době přišly i první dešťové přeháňky, ale také výstrahy, které jsme ani ve snu nepředpokládali.

Ze všech stran se valí informace o vysokých srážkových úhrnech, které nepamatujeme a s nimi i informace o možných povodních přirovnávaných těm v letech 1997.

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje se intenzivně připravuje na následující dny, které budou doprovázeny silnými...

Zveřejnil(a) HZS Zlínského kraje dne Středa 11. září 2024

S touto informací včera přišili zástupci naší vlády a sdělili "Situace, která nás čeká v pěti dnech, je podobná jako v roce 1997 při velkých povodních.“ Ministr životního prostředí Petr Hladík dodal, že se navíc jedná o skutečně extrémní srážky.

Český hydrometeorologický ústav upozorňuje na vydání výstrahy již od pondělí 9.9.2024 a aktualizuje informace na svém portálu, kde aktuálně vypadá vydaná výstraha takto.

Z mapky je patrné, že očekávané extrémní srážky postihnou celo Moravu a polovinu Čech. S ohledem na tuto předpověď již bylo zrušeno několik plánovaných kulturních i sportovních akcí, k čemuž vybízel i ministr Vnitra „Chtěl bych poprosit všechny organizátory všech společenských akcí, aby zvážili, zda je to v pátek a o víkendu bezpečné."

 

⚠️ Vzhledem k vydané výstraze ČHMÚ je Den otevřených dveří na všech stanicích HZS Olomouckého kraje v pátek 13. září zrušen. Děkujeme za pochopení a zároveň prosíme o sdílení informace! (LB)

Zveřejnil(a) HZS Olomouckého kraje dne Středa 11. září 2024

Aktuální informace ČHMÚ sledujte ZDE

Výstrahy se netýkají pouze extrémních srážkových úhrnů, ale také síly větru, který by měl dosáhnout až 110 km/h. Jediným krajem, kterému by se měl silný vítr vyhnout, je Plzeňsky.

Velkou obavu mají nejen ti, kteří již zažili nepříjemnou situaci, kdy jejich obci a obydlí zaplavila povodeň, ale také ostatní. Výstraha povodní totiž platí i pro místa, kde doposud žádné povodně nebyly. 

Hasiči jsou připraveni. „My jsme připraveni neustále. Teď čekáme hlavně na zpřesnění výstrah od ČHMÚ, se kterým jsme úzce v kontaktu. Víc se bude vědět určitě až dnes odpoledne, popřípadě ve čtvrtek a v pátek ráno,“ vysvětluje postup Hasičského záchranného sboru ČR jeho mluvčí Martin Kavka.

Hasiči radí, jak se chovat při povodni:

  • Vyvezte vozidlo z garáže, doplňte pohonné́ hmoty a zaparkujte ho mimo záplavové́ území, nebudete-li jej využívat při evakuaci.
  • Připravte si evakuační zavazadla pro celou rodinu a vozidlo, budete-li ho využívat při evakuaci.
  • Přestěhujte potraviny, oblečení, nábytek, stroje a zařízení, suroviny a další materiály z ohrožených míst do výše položených míst nebo do vyšších pater.
  • Odvezte nebo nezávadně̌ zlikvidujte nebezpečné látky.
  • Zajistěte ochranu domácímu a hospodářskému zvířectvu vyvedením nebo umožněním opuštění míst ustájení v případě nedostatku času.
  • Před zaplavením domu vypněte hlavní přívod plynu a elektrické energie.
  • Včas opusťte Váš dům abyste nepřidělávali záchranným složkám práci.
  • Zbytečně neriskujte, jednejte v klidu a s rozvahou.

Skvěle jsou připravené i jednotky sboru dobrovolných hasičů, kteří jsou schopni pomoci okamžitě a nejedná se pouze o členy jednotek, ale také o členy sborů, kteří jsou schopni pomoci se zásobováním a následnými odklízecími pracemi. Jsou to lidé s obrovským odhodláním a chutí pomoci druhým v nepříznivých situacích, jako jsou například právě povodně.

⚠️⚠️⚠️ VÝSTRAHA ⚠️⚠️⚠️ čtvrtek 12.9. - neděle 15.9. Vážení občané. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu z...

Zveřejnil(a) SDH Hošťálková dne Středa 11. září 2024

Doufejme, že se situace nedostane do tak velkého extrému, jako je v předpovědi. A kdyby přeci jen ano, buďte připraveni (zásoba pitné vody a nabité mobilní telefony) nesetrvávejte na místech, kam se blíží bezprostřední ohrožení a dbejte pokynů těch, kteří Vám přijdou na pomoc.

Zpět

Další zprávy: obecné, Celá ČR