Drobečková navigace

Václav Sladký úspěšně vede sbor v Tlumačově na Domažlicku už 30 let

| |

Vstoupil do sboru a hned skočil do pozice starosty. Jak vede sbor dobrovolných hasičů starosta, který raději kouká dopředu než do minulosti?

Zpět

Vím o Vás, že jste muž činu, kde všude jste zainteresovaný a co vše v rámci hasičiny vykonáváte? 

Už 30 let jsem starostou sboru dobrovolných hasičů v Tlumačově u Domažlic, jsem starostou Okrsku 04 - Mrákov, náměstek starosty OSH Domažlice a náměstek starosty KSH Plzeňského kraje. 

Jak jste se dostal k funkci starosty sboru a co byste mi o sboru pověděl? 

V době, kdy jsem vstoupil do sboru odcházel původní dlouholetý starosta a nikomu se do funkce místo něj nechtělo, tak jsem se jí ujal s příslibem podpory ostatních členů. Samozřejmě musela proběhnout potřebná doba proto, abych mohl být starostou oficiálně, a tak jsem se aktivně angažoval ve výboru sboru. Oficiálně jsem starostou od 1. ledna 1994, v podstatě jsem byl vhozen do vody a učil se plavat. V tu dobu měl sbor členskou základnu přibližně 75 členů a aktivita nebyla úplně nejlepší, ale povedlo se. Nyní máme zhruba 143 členů a jsme funkčním a aktivním sborem. 

Jakým aktivitám se váš sbor nejvíce věnuje? 

Nejvíce se věnujeme, a to byl i můj cíl, výchově hasičské mládeže. Ve sboru máme 35 dětí, ale číslo se samozřejmě neustále mění. Nyní k nám nastoupí dvě děvčata, která se přistěhovala. Smyslem výchovy je, aby byly děti týmovými hráči díky závodům CTIF, aby se naučily i díky Branným závodům ovládat zdravovědu, topografii, značky a osvojily si další znalosti a dovednosti. Chceme, aby byly schopné nést a předávat hasičský odkaz, a kdyby u hasičiny nezůstaly, aby byly vychované pro život. 

Jakou nejzajímavější akci pořádáte?

Před 16 lety jsme chtěli obnovit tradici a rozhodli jsme se, že uděláme dechovkový festival. Přiznám se, že je to takové moje dítě, na které jsem pyšný, a že se nám společně s dalšími členy sboru daří ho uskutečnit každý rok na konci června. Festivalu se účastní kapely z České republiky, ale máme i skvělou zahraniční účast několika kapel ze Slovenska i Německa. Zúčastnil se ho například orchestr Základní umělecké školy ze Kdyně, což je žesťový orchestr o 40 dětech, do jejichž repertoáru spadají i písně od Beatles, Europe a dalších hudebních skupin, což je příjemným zpestřením. Mezi ty známější orchestry, které poctily festival, patřila i Moravanka. Moderování Tlumačovského dechovkového festivalu se ujal profesor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Karel Hegner. Jsme rádi, že se nám povedlo festival uspořádat i po období covidu, kdy byla návštěvnost nižší, ale je vidět, že se opět lidé vrací ke společenskému životu a letošní ročník byl svou doposud největší návštěvností důkazem. 

Zdroj foto: musicgate.cz

Rozpočet na festival byl v počátcích 60000 Kč, nyní se pohybuje okolo 180000 Kč a pořádáme ho za finanční podpory obce Tlumačov, Plzeňského kraje a dalších sponzorů, protože s ohledem na další výdaje by na něj sborová pokladna nestačila. Festival byl podpořen i pořízením DVD a vysíláním na místním kanálu FILMpro. 

Určitě máte jednotku sboru dobrovolných hasičů obce, jak je vytížena? 

Ano, máme. Naše jednotka spadá do kategorie JPO V. Členové jednotky jsou proškoleni a neustále se vzdělávají, ať už se jedná o strojníky, nebo preventisty. Nezasahuje často u požárů, ale spíše se jedná o dohled nad uhašeným požářištěm, technická pomoc a pomoc obyvatelům. Zúčastňujeme se brigád v obci a provádíme preventivní činnosti. Do našeho vozového parku patří novější VW Transporter a AVIA A30. 

Na většině území ČR panovalo nepříznivé počasí, které napáchalo velké škody. Jaká byla situace u vás na Plzeňsku, Domažlicku? 

Našemu Plzeňskému kraji se naštěstí jak přívalový déšť, tak i silný vítr vyhnul. Nás konkrétně chrání Čerchov, který sem nic nepustí. V minulosti jsme zde měli problémy s přetékajícím rybníkem, ale díky dotacím se provedly úpravy, které nás před povodněmi ochraňují. Každopádně na případnou prevenci, evakuaci či následné odsávání vody za pomoci čerpadel a odklízecí práce jsme pro případ zaplavení obce připraveni díky námětovým cvičení, kterých se jednotka zúčastňuje. Jsem ale v přátelském spojení se starostou sboru dobrovolných hasičů Tlumačov u Zlína a u nich už ta situace nebyla tak přívětivá. Když jsme spolu hovořili, tak připravovali pytle s pískem a očekávali, co přijde. 

Jak vy sám vnímáte dobrovolné hasiče a hasičinu jako takovou?

Hasiči jsou ta hybná síla obcí a vsí a dělají hasičinu, a hlavně také spolkový život, ať už se jedná o lampiónové průvody, dětské dny, nebo již zmíněné plesy. Dříve se ve větší míře zapojovali i fotbalisté a myslivci, ale v dnešní době je to čím dál tím více právě na hasičích. Přesně tak, jak to vidím u nás. Na realizaci a organizaci je stále méně lidí, ale vždy zůstává to zdravé jádro, které se semkne a akci uspořádá. Vše ale do budoucna záleží na mladé generaci, která dnes s oblibou posedává s telefonem v ruce a je potřeba najít cestu, jak je více zapojit. Stále ale máme rodiny, kde se hasičina předává z generace na generaci a u těchto dětí je vidět zápal pro hasičinu a chuť se jí věnovat. Tuto naši mládež i další členy je potřeba podporovat a byl bych rád, i přes to, že jsem si vědom vytíženosti vedení okresů a krajů, aby v rámci akcí či výkonných výborů sborů podporovali jejich činnost a nadšení svou návštěvou, či přišli uctít památku významných zasloužilých hasičů.

 

Jak vás, hasiče, podporuje obec?

Obec nás podporuje více než dobře, investuje do nás a my ji to vracíme svou prací. Ať už se jedná o organizaci akcí a dalších činností, jdeme a uděláme to, a dokonce se k nám připojují i mladí ve věku kolem 15-16 let, což je skvělé a všichni jsou za jedno v tom, že my to neděláme pro peníze. 

Máte mezi členy někoho, kdo si zaslouží zmínku za příkladnou reprezentaci sboru? 

Určitě ano. Právě teď bych rád vyzdvihnul Jakuba Kulhánka, který před týdnem vybojoval 3. místo ve své kategorii v závodu „Nejtvrdší hasič na světe“ na Světových hasičských hrách v Dánsku. Právě on je jeden z těch srdcařů, co má hasičinu pod kůží.

Komu byste chtěl věnovat poděkování za podporu? 

Chtěl bych poděkovat všem, co pro náš sbor něco udělali a dělají a není toho málo. Bez těchto lidí, jak já říkám včeliček, by nebyl kolektiv. Tito lidé tvoří a stmelují celek. Velké díky si zaslouží vedoucí mládeže, ti odvádí opravdu velký kus práce, ale tím nechci nikoho dalšího upozadit. A i přes to, že někdo pomůže víc a někdo míň jsem rád, že to všechno funguje. Poděkování bych chtěl vyjádřit i našim ženám a rodinám, za jejich shovívavost a trpělivost. Díky patří i Zemědělskému obchodnímu družstvu Mrákov a dalším partnerům a příznivcům našeho sboru.

Zpět

Další zprávy: obecné, Plzeňský