Drobečková navigace

Požární hlásič

| |

Klíčová součást domácí bezpečnosti, která vám může zachránit život.

Zpět

V západních zemích je toto příslušenství již běžnou součástí domácnosti a naštěstí jeho popularita stoupá i v Evropě.

Požární hlásič je nezbytné zařízení, které hraje klíčovou roli v ochraně vašeho domova a života před požáry. Je navržen tak, aby včas detekoval přítomnost kouře nebo zvýšené teploty, což jsou indikátory potenciálního požáru. Když hlásič zaznamená nebezpečí, vydá hlasitý zvukový signál, který má za cíl upozornit obyvatele na hrozící nebezpečí, což jim umožní rychle reagovat a evakuovat se do bezpečí. 

O tom, jak zásadní roli hraje požární hlásič v běžném životě, se z neděle na pondělí přesvědčili hasiči z HZS Olomouckého kraje. Ti vyjížděli do obce Cholina k nahlášenému požáru rodinného domu.

Po příjezdu na místo dostali hasiči požár v obývacím pokoji rychle pod kontrolu za použití dýchací techniky a dvou C proudů. Následně odvětrali místnosti v domě pomocí přetlakového ventilátoru a termokamerou zkontrolovali dům, aby vyloučili skrytá ohniska. Díky včasnému ohlášení se požár nerozšířil mimo obývací pokoj.

Majitelé nainstalovali požární hlásič na chodbu před dvěma měsíci, a tato investice se jim vyplatila. Hlásič je akusticky varoval, což je probudilo ze spánku. Když dorazili do obývacího pokoje, byl již silně zakouřený a hašení nepřipadalo v úvahu. Naštěstí měli volnou únikovou cestu, takže vyběhli po schodech ven a probudili i babičku, která bydlela v přízemí. Venku v bezpečí poté zavolali na tísňovou linku a nahlásili požár.

Příčina požáru byla technická závada svítilny, kterou si majitelé domu v obýváku nabíjeli. Požární hlásič v místnosti detekoval kouř a spustil akustickou signalizaci, která obyvatele domu včas vzbudila.

Předběžně vyčíslená škoda dosáhla asi půl milionu korun, uchráněná hodnota majetku přesáhla dva miliony korun.

Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Zpět

Další zprávy: obecné, Olomoucký