Drobečková navigace

Noční požár pily

| |

Při požáru zasahovali i hasiči z Polska.

Zpět

V noci na dnešek vypukl požár v areálu pily v Jindřichově na Bruntálsku, který si vyžádal zásah 13 hasičských jednotek. Kvůli rozsahu události byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Hasiči byli o požáru informováni 48 minut po půlnoci a na místo okamžitě vyrazily jak profesionální, tak dobrovolné jednotky z Moravskoslezského kraje. V rámci mezikrajské spolupráce byla k zásahu přizvána i dobrovolná jednotka ze Zlatých Hor v sousedním Olomouckém kraji. Díky přeshraniční spolupráci se do zásahu zapojila i profesionální jednotka hasičů z polského Prudniku.

Když dorazila první jednotka na místo, plameny byly již z dálky viditelné. Hasiči v dýchací technice okamžitě zahájili hašení pomocí osmi vodních proudů. Pro zajištění bezpečnosti probíhaly hasební práce z vnější strany objektu, jak ze země, tak i za použití výškové techniky. V areálu se nacházely také dva rodinné domy, takže hasiči kromě hašení samotného požáru zaměřili svou pozornost na ochranu těchto budov. Zatímco jeden z domů se podařilo zcela ochránit, druhý dům utrpěl škody, když se jeho střecha vzňala.

Voda potřebná k hašení byla na místo dopravována kyvadlově pomocí cisteren, kromě odběru z hydrantové sítě bylo zřízeno i čerpací stanoviště u nedaleké řeky Osoblaha. Po dvou hodinách se podařilo požár lokalizovat, likvidační práce však stále pokračují.

Příčina požáru je zatím v šetření, ale předběžná škoda byla odhadnuta na 3,5 milionu korun. Zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty ve výši 2 milionů korun. Při požáru nedošlo k žádným zraněním a obyvatelé objektu stihli opustit prostory ještě před příjezdem hasičů.

Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Zpět

Další zprávy: zásahy, Moravskoslezský