Drobečková navigace

Netypická a netradiční hasičská zbrojnice je otevřena

| |

Hasiči Dolní Jirčany se dočkali nové hasičské zbrojnice. Pojďte se s námi podívat jak vypadá a čím se liší od ostatních.

Zpět

V sobotu 31.8.2024 byla oficiálně předána nová netradiční a netypická hasičská zbrojnice. Slavnostního předání se účastnil i ministr vnitra Vít Rakušan a hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Dolní Jirčany ve Středočeském kraji se v roce 2024 dočkali otevření nové hasičské zbrojnice, která nejen posílí bezpečnost obyvatel, ale také zlepší podmínky pro práci místní dobrovolné jednotky, která v průměru zasahuje u 70–100 případů ročně. Zásahy jsou pestré, od likvidace požárů a dopravních nehod až po pomoc při povodních nebo jiných mimořádných událostech.
Významným momentem pro místní hasičský sbor bylo v roce 2024 také ocenění jejich člena, Miloslava Buriana, který získal prestižní titul Hasič roku 2024. Burian, který je dlouholetým členem jednotky a jedním z jejích nejzkušenějších velitelů, se zasloužil o mnohé úspěšné zásahy a svou obětavostí a odhodláním výrazně přispívá k bezpečnosti v regionu.

Stavba nové hasičské stanice byla zahájena na jaře roku 2023. Důvodem k výstavbě byly zastaralé a nevyhovující prostory původní hasičárny, která již nemohla poskytovat adekvátní zázemí pro moderní techniku a činnost sboru. Kromě toho byla původní budova nedostatečně velká, což omezovalo efektivitu hasičů při výjezdech.

Obec Dolní Jirčany ve spolupráci se Středočeským krajem a za finanční podpory z evropských fondů rozhodla o vybudování nového, moderního objektu. Stavba byla koncipována jako energeticky úsporná budova, která splňuje všechny současné standardy pro podobné stavby.

I přes drobné zpoždění, způsobené komplikacemi s dodávkami stavebních materiálů, se podařilo dodržet plánovaný rozpočet a zbrojnice byla slavnostně otevřena v září tohoto roku.

Zbrojnice je vybavena moderními garážemi pro hasičská vozidla, zázemím pro skladování techniky a speciálním prostorem pro sušení výstroje po zásazích. Nechybí zde ani prostory pro školení a výcvik hasičů, které umožní pravidelné tréninky pro zvýšení připravenosti jednotky zároveň je možné tyto prostory využít jako prostor pro evakuované (zachráněné) osoby jako dočasné shromaždiště. 

Nová hasičská stanice v Dolních Jirčanech je výjimečná hned několika způsoby. Její moderní architektonický návrh respektuje charakter okolní zástavby a zároveň využívá pokročilé stavební technologie, díky kterým je stanice energeticky efektivní.

Dalším unikátním prvkem je digitální řízení výjezdů. Nová stanice je propojena s centrálním systémem, který automaticky vyhodnocuje situace a zajišťuje co nejrychlejší výjezd hasičů. Tento systém zkracuje reakční dobu jednotky a zvyšuje efektivitu zásahů.

Pro obyvatele Dolních Jirčan znamená nová hasičská zbrojnice nejen zvýšení bezpečnosti, ale také symbolický krok vpřed v rozvoji obce. Moderní zázemí umožní místní jednotce lepší připravenost na zásahy, sboru lepšímu zázemí pro preventivní a výchovnou činnost a přispěje ke zlepšení kvality života v regionu. 

Zpět

Další zprávy: obecné, Středočeský