Drobečková navigace

Na kolečkách s ohněm v srdci

| |

Rádi bychom Vám představili mladého sympaťáka, 18letého Vaška. Po úspěšném zakončení školy a získání řidičského průkazu nečekaly Vaška jen nové pracovní výzvy, ale i nešťastná nehoda. Život Vaška se rázem otočil. Jeho život, plný sportovních aktivit a dobrovolné práce u hasičů, se náhle změnil. I přes všechny překážky se snaží vyrovnat se situací, najít nové cesty, jak naplnit svůj život a být co nezávislejší. Vaše podpora mu dá sílu a motivaci pokračovat.

Zpět

Vašek, mladý, plný energie a elánu, má před sebou celý život. Jeho svět je nabitý přáteli, rodinou a dobrodružstvím. V malé vesničce, kde bydlí, je známý jako spolehlivý a ochotný mladík, vždy připravený pomoci, kde je třeba. Jeho smysl pro humor a přátelská povaha ho předurčují k tomu, že je oblíben u všech. Vašek vystudoval obor zámečník, obráběč, po studiu měl domluvené místo ve firmě, kam docházel již během studia. Mezi jeho vášně patří pohyb, ať už sport, dobrovolní hasiči nebo jakákoliv jiná fyzická práce. Další jeho zálibou byla jízda na motorce, která se mu bohužel stala osudnou.

Jeho život se však náhle a nečekaně proměnil. Jednoho dne jel na vyjížďku do neznámého terénu. Narazil do stráně v příkopě, kde se zranil. Přerušil s míchu u 6. a 7. obratle. Touto nehodou se ocitnul na invalidním vozíku s 60% ochrnutí těla. Jeho aktivní život, plný sportu a dobrodružství, se náhle zastavil.

Přesto se Vašek nevzdal. S neskutečnou odvahou a silou vůle se pustil do náročné rehabilitace. V rehabilitačním ústavu v Hrabyni bojuje každý den o to, aby získal co největší míru soběstačnosti. Jeho cílem je, vrátit se co nejdříve domů a začít nový život. Chce se zase zapojit do pracovní činnosti v Chráněné dílně pro hendikepované.

Jeho rodinný dům také bude potřebovat zásadní úpravy, aby byl bezbariérový a Vašek se v něm mohl pohybovat samostatně. Je nutné vybudovat novou koupelnu s bezbariérovým WC, upravit terasu, aby se mohl připojit k rodinným setkáním a zrealizovat terénní úpravy kolem domu, aby se mohl pohybovat i na zahradě.

Vašek je mladý a má před sebou ještě spoustu plánů. S Vaší pomocí mu můžeme poskytnout potřebné zázemí a umožnit mu vést plnohodnotný život.

Společně můžeme Vaškovi pomoci zlepšit život a naplnit jeho nové plány. Oficiální sbírka ZDE.

Na co konkrétně budou peníze z této sbírky použity?

* Lázně a rehabilitace: intenzivní rehabilitační program v Jánských lázních pro pacienty s kompletním přerušením míchy je pro Vaška klíčový a doporučený lékaři. Jen cena za dvoutýdenní pobyt pacienta vyjde na 80. 000 Kč + doprovod je nutný, za cenu 45.000 Kč. Rehabilitace Vaškovi pomohou posílit svaly, zlepšit koordinaci a pohyblivost, což mu usnadní život. Doporučený pobyt od jeho lékaře je min. 2 týdny. 

* Mechanický invalidní vozík: složený z lehké konstrukce, s napevno svařeným rámem, má výhodu menší hmotnosti, přitom vyšší tuhosti rámu a velmi snadné údržby. Základní cena je 77.277 Kč, cca 57% hradí pojišťovna, zbytek si musí uhradit Vašek sám. Další položky jsou nutná příslušenství k vozíku jako např. sedák nebo brzdy. Cena stoupne lehce na 150 tisíc Kč, takže na Vaškovi je úhrada zhruba ve výši 65 tisíc Kč. 

* Přídavný pohon k vozíku: Empulse F55 není hrazen pojišťovnou, stojí 95.900 Kč v základní ceně a pomáhá v každodenním životě. Chrání nosný aparát, klouby, svaly a šetří síly před nadměrným namáháním.

* Speciálně upravený automobil: pro snadnější a bezpečný pohyb by Vašek potřeboval automobil, který bude muset být přizpůsoben jeho potřebám. Díky tomu bude moci pracovat, navštěvovat rodinu, přátele a uskutečnit své cíle. Cena jen nutné přestavby dělá zhruba 80 tisíc Kč. 

Zdroj: donio

Zpět

Další zprávy: obecné, Celá ČR