Drobečková navigace

Kocour preventista je už i v Ústeckém kraji

| |

Projekt spolku Zachraň život se rozrůstá a ze Středočeského kraje se posouvá dál.

Zpět

V úterý 21.5.2024 se vydal tým Kocoura preventisty do Litvínova, konkrétně městské části Janov, kde provedl děti předškolního věku z místí Mateřské školky a žáky prvního stupně Základní školy svou metodou, která je učí správnému chování při běžně se vyskytujících rizicích.

Děti byly rozděleny do 4 skupin, a navštěvovaly jednotlivá stanoviště. Na prvním byly elektrokoloběžky. Cílem bylo vštípit dětem zásady jízdy s použitím bezpečnostních prvků a základů pravidel silničního provozu. Učily se a opakovaly si, jak se zachovat při situacích, které mohou během jízdy na elektrokoloběžce nastat a jak se jim vyvarovat. Ti větší měli možnost si jízdu na elektrokoloběžce vyzkoušet na dopravním hřišti, které je součástí školního pozemku.

Druhé stanoviště představilo dětem zmíněnou metodu KOCOUR. Jak správně reagovat, když najdeme těžce zraněnou osobu či osobu v bezvědomí. Jak správně ověřit, zda dýchá, kam zavolat a jak poskytnout první pomoc.

V rámci metody je dětem sděleno a předvedeno, jak zprůchodnit dýchací cesty zakloněním hlavy a zahájit resuscitaci.

To si poté mohly vyzkoušet u třetího stanoviště, kde byly připraveny pomůcky, díky kterým si každé děcko vyzkoušelo "masáž srdce" a uvolnění tělesa uvízlého v dýchacích cestách pomocí Heimlichova chvatu.

Poslední stanoviště bylo v altánku, kde byla s dětmi probrána rizika a místa potencionálních zranění. Přeci jen se blíží prázdniny a pozor si musí dávat jak doma, tak v přírodě či při plavání. Závěrem poté proběhlo promítnutí edukativního videa, pohádky o Zakleté Helence, která nedbala všech upozornění a dostala se do situace, při které jí musela být poskytnuta pomoc.

S tou si ale princ neporadil sám, protože kouzelný polibek k jejímu probrání nestačil a tak mu děti radily, co má udělat, protože se to vše právě naučily nebo si to připomněly. Po celou dobu vzdělávací aktivity s nimi byl i sám kocour, který je podporoval a pomáhal jim.

Zpět

Další zprávy: prevence, Ústecký