Drobečková navigace

Dräger Fire Dragon 9000 si vyzkoušeli i hasiči v Karlovarském kraji

| |

Jsou kurzy, kterých se hasiči účastní opravdu s nadšením a jedním takovým je i ohňový kontejner, který zavítal do Karlovarského kraje.

Zpět

Dräger Fire Dragon 9000 je mobilní výcvikové zařízení pro simulaci reálných podmínek požáru v uzavřeném prostoru. Fire Dragon 9000 je určen především k výcviku a ověření schopnosti hasiče jak efektivně a bezpečně pracovat v uzavřeném prostoru, který je zasažený požárem.

„V našem kraji byl Dräger Fire Dragon 9000, vůbec poprvé, a to v termínu 13. a 14.7.2021. Kurzu se během těchto dvou dnů zúčastnilo celkem 42 hasičů z 12 jednotek, konkrétně pak z JSDH Jáchymov, JSDH Oloví, JSDH Nejdek, JSDH Pozorka, JSDH Chodov, JSDH Březová SO, JSDH Hájek, JSDH Bochov, JSDH Stará Role, JSDH Horní Slavkov, JSDH Chodov včetně JSDH Netolice z Jihočeského kraje.“, pověděl nám Vítězslav Homolka, vedoucí krajské odborné rady represe, Krajského sdružení hasičů Karlovarského kraje. A protože je pro spoustu hasičů tato zkušenost novinkou, zeptali jsme se ho i na další zajímavosti.

Kurz pro jednotky zajistilo Krajské sdružení hasičů Karlovarského kraje?

Výcvik byl zprostředkován krajskou odbornou radou represe, která funguje pod krajským sdružením hasičů Karlovarského kraje. Akce by nemohla být zrealizována, ale ani bez spolupráce s JSDH Pozorka a Města Nejdek, kteří nám poskytnuli nadstandartní zázemí, technickou, materiální, personální a v neposlední řadě i morální podporu, protože příprava akce nebyla úplně jednoduchá. Zapomenout rozhodně nemůžeme ani na JSDH Rotava a JSDH Březová u KV, kteří nám s jejich velkokapacitními CAS zajistili dostatek vody pro celý výcvik. 

Pro kolik jednotek/hasičů byl kurz určen? Je kapacita omezena?

Ve dvou dnech se mohlo kurzu dohromady zúčastnit maximálně 60 hasičů. To znamená 30 hasičů za den, ale vzhledem k období dovolených kurz nebyl maximálně zaplněn, ale počty byly z hlediska výcviku v podstatě ideální.  Zajímavostí je, že se této akce zúčastnili i hasiči z SDH Netolice, které se nacházejí více něž 200 km daleko od místa konání, a to až v Jihočeském kraji.

Jednotky byly vybrány nebo se mohli přihlásit samy? Jak velký byl zájem?

Možnost přihlásit se na výcvik měly všechny JSDH v Karlovarském kraji. Podmínkou pro zařazení uchazeče do výcviku byl platný kurz nositele dýchací techniky a zdravotní způsobilost. O výcvik byl velký zájem, ale ne všechny JSDH mohli své adepty z důvodů dovolených na akci vyslat. Pro některé JSDH byla překážka i v nedostatku finančních prostředků.  Letošní akce se tak pro nás stala i závazkem pro další roky, protože bychom rádi uspokojili zájem všech hasičů v kraji, a to i těch se skromnými rozpočty. Budeme tak hledat cesty, jak zajistit financování celé akce nejen z prostředků zřizovatelů jednotek.

Jak si z vašeho pohledu kurz hasiči užili?

Na výcvik celkově jsem měl opravdu mnoho velice pozitivních ohlasů, a to nejen z řad hasičů, ale i široké veřejnosti, kterou kouřící návěs s ohnivým drakem přilákal z širokého okolí. V rozhovorech s hasiči, kteří si výcvikem přímo prošli se nejvíce opakovala slova super, jedinečné, náročné a děkuji a z toho usuzuji, že si výcvik opravdu užili a odnesli si velkou spoustu cenných zkušeností, které mohou nejen uplatňovat u reálných zásahů, ale také je dál předávat mladším kolegům, a to je to kouzlo proč to všichni děláme. 

A to, že si kurz užili potvrzuje i Petr Pišinger, velitel družstva JSDH Pozorka, který chválou opravdu nešetřil.

Účastnil jste se už někdy výcviku v ohňovém kontejneru nebo podobně uměle vytvořeném prostředí se simulací požáru?

Výcvik v ohňovém kontejneru Dragon 9000 pro mě byla premiéra. Samozřejmě spoustu výcviků jsem absolvoval, např. v zakouřeném prostředí, ve stísněných podmínkách, ale nic z toho se nedá srovnat s kontejnerem.

Jak dvoudenní kurz probíhá a která část pro Vás byla nejzajímavější?

Kurz je rozdělen do tří částí. Jednu teoretickou a dvě praktické. V první části jsou hasiči seznámeni s kontejnerem jako takovým, z jakých částí se skládá a jak celý funguje. Pokračuje se teoretickou výukou, kde se hasiči školí na práci s proudnicí při požárech v uzavřeném prostoru. Poté následuje část praktická. Ta je rozdělena na dva úseky. V prvním se každý hasiči seznámí s obsluhou proudnice a jejími funkcemi. Poté už následuje samotné hašení požáru v kontejneru. Dvoučlená skupina hasičů, oblečená, vybavená dýchacími přístroji vstupuje se zavodněným proudem do útrob Dragona. Instruktor pomocí dálkového ovládání spouští plynové hořáky a simuluje tak požár v uzavřeném prostoru. Po uhašení se hasiči ve skupině prostřídají, jednička na dvojku a naopak. Nakonec instruktor vyhodnotí hasební zásah a postup.

Nejzajímavější pro mě byla samozřejmě část praktická, konkrétně hašení požáru uvnitř kontejneru.

Je znát rozdíl mezi prostředím reálného požáru a simulací v kontejneru?

Prostředí si je velice podobné, nicméně se liší v několika věcech. U reálného požáru se setkáváme s vyššími teplotami uvnitř prostoru, ze zplodin hoření lze vyčíst postup požáru a případná nebezpečí. V kontejneru se „topí“ plynem a kouř by se dal přirovnat k tomu co známe z diskoték. Neexistuje tam např. neutrální rovina, nebo řekněme, že je obrácená, než známe. Celkově je tam víc čisto než při reálném požáru.

Jaký je to pocit, být v tak malém prostoru obklopen ohněm?

Pro mě osobně je to pocit vzrušující. Samozřejmě vždy tam panuje i trochu strachu, toho zdravého strachu, možná spíš respektu k ohni.

Jak jste si celý kurz užil, a jak byste ho zhodnotil?

Oba dny jsem si užil náramně. Poznal jsem nové tváře, naučil jsem se spoustu dalších věcí. Nejde to celé hodnotit jinak než na výbornou. Kurz bych doporučil všem hasičům, ty získané zkušenosti a informace jsou opravdu k nezaplacení.

Pár údajů o kurzu:

V teoretické části se účastníci seznámí s ohnivým trenažerem FIRE DRAGON 9000, bezpečností práce, požáry v uzavřených prostorách a jevy s tím spojenými, technikou hašení.

V praktické části jsou poté rozdělení do skupin a absolvují výcvik s proudnicí a taktiku vstupu do uzavřených prostor. Každý účastník výcviku má 2 vstupy do ohnivého trenažeru FIRE DRAGON a závěrečné vyhodnocení.

Každý účastník výcviku má vlastní zásahovou přilbu, zásahový vícevrstvý komplet (kabát, kalhoty) včetně termoregulační vložky, zásahovou obuv, zásahové rukavice, zásahovou kuklu, kompletní přetlakový vzduchový dýchací přístroj s tlakovou láhví naplněnu na 300 bar, náhradní láhev plnou na 300 bar, náhradní oblečení.

A co napsat závěrem? Je skvělé, že se členové jednotek dobrovolných hasičů mohou účastnit takto zajímavých kurzů, které jim ukážou nové možnosti a zároveň odchází s pocitem maximálního zážitku. Doufáme, že se bude v tomto trendu i nadále pokračovat.

Zpět

Další zprávy: prevence, Karlovarský