Drobečková navigace

Časté požáry lesů a travin netrápí pouze české hasiče

| |

V Polsku bojují s požárem, který se rozšířil v Biebrzanskému národnímu parku a s ohněm se potýkali i na Ukrajině, kde potrápil hasiče v okolí Černobylu. Sucho sužuje i Maďarsko a Slovensko.

Zpět

Polsko - Národní park Biebrza

V neděli začal požár v národním parku Biebrza. Sucho, nízká hladina řeky a vítr znesnadňují ovládání ohně. Na mnoha místech v této roční době by měly být mokřiny a suché trávy. Největší národní park v Polsku je útočištěm pro mnoho živočišných druhů. 

Oheň narušuje celý jeho ekosystém. Vyděšená zvířata hledají pomoc v okolních lesích a farmách. Pokud nastane situace, kdy rašeliny začnou hořet, oheň může trvat několik měsíců.

Oheň se táhne na trati Kopytkowo - Grzędy Dolistowo. Když jedete z Goniądzu, kouřové šachty jsou vidět asi na tucet kilometrů.

Ukrajina - Kyjevská oblast

V blízkosti jaderné elektrárny Černobyl týden zuřil rozsáhlý lesní požár. Podle hasičů se ho již podařilo uhasit, porost ale bude doutnat ještě několik dní. Úřady ujišťují, že množství radiace se nezvýšilo. Policie dopadla dva lidi, které podezírá z podpálení trávy – první ji podle vyšetřovatelů zapaloval pro zábavu, druhý pálil odpad, který následně vysypal do trávy.

Hasiči bojují, aby dostali pod kontrolu oheň, který vypukl poblíž Černobylu u jaderné elektrárny, v místě havárie v roce 1986. Oheň zasáhl více než 3 000 hektarů za jeden týden a zvýšil úrovně radiace zaznamenané v blízkosti ohně.

Dalšímu pokračování suchého období se nevyhneme ani u nás. Předpověď sucha pro Českou republiku do 1. 5. 2020 značí, že opatrnost a obezřetnost lidí, pohybujících se nejen na loukách, polích a v lesích, je na místě. I nedopalek cigarety dokáže způsobit obrovské škody nejen na majetku, ale i na ekosystému. 

Zpět

Další zprávy: zahraniční, Celá ČR