Drobečková navigace

Čarodějnice v některých krajích nelehnou popelem

| |

S ohledem na výstrahu a zákaz rozdělávání ohňů v některých krajích neproběhne tradiční pálení čarodějnic.

Zpět

Pálení čarodějnic o filipojakubské noci proběhne již dnes, ale například v Praze a ve Středočeském kraji, kde byl vydán zákaz rozdělávání ohňů v souvislosti s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu, budou čarodějnice ochráněny.

Český hydrometeorologický ústav také uvedl, že jsou dnes a zítra 1.5.2024 v oblastech Českomoravské vrchoviny a Frýdlantském výběžku očekávány nárazy větru až 20 m/s (70 km/h). Sledujte výstrahy, které budou na stránkách ČHMÚ aktualizovány.

I když se to mnohým nebude líbit, prosíme, buďte ohleduplní a odložte svá pálení na příhodnější dobu.🙏 Český...

Zveřejnil(a) HZS Středočeského kraje dne Pondělí 29. dubna 2024

Na ostatních místech, kde je pálení povoleno a na večer byly připraveny hranice sahající do obřích výšek, je nutné dodržet povinnosti a pravidla, aby vše proběhlo bez nepříjemných následků. Tato pravidla neplatí pouze pro velké akce, ale například i pro rodinné setkání u ohně na vlastní zahradě.

⚠️Aktualizace výstrahy ČHMÚ ℹ️ Tato výstraha upřesňuje oblast a časovou platnost rizika šíření požáru a zahrnuje novou...

Zveřejnil(a) Český hydrometeorologický ústav dne Pondělí 29. dubna 2024

Pokud máte v plánu zakládat na Čarodějnice oheň, oznamte akci předem Hasičskému záchrannému sboru. Právnické a podnikající fyzické osoby musejí pálení na volném prostranství hlásit na základě zákona a ostatním organizátorům je ohlášení předem doporučeno. K ohlášení pálení využijte jednoduchou aplikaci https://paleni.izscr.cz/. Ohlášení pomůže předejít planým výjezdům hasičů a naopak, pokud je to nutné, urychlí zásah jednotek.

Každý má ze zákona o požární ochraně (zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně) povinnosti a musí si počínat tak, aby nedošlo ke vzniku požáru. V případě porušení zásady požární bezpečnosti při rozdělávání otevřeného ohně vám může být udělena pokuta ve výši 20 000 Kč a pokud vaše jednání způsobí požár, zvyšuje se sankce až na 25 000 Kč. 

AKTUALIZACE HZS Libereckého kraje 23.4.2024 10:45

S přihlédnutím k vydané výstraze ČHMÚ a k březnovému nařízení Libereckého kraje, kterým se stanovují podmínky k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku a šíření požáru, je nutno, aby lidé striktně dodržovali níže uvedené.

Je zakázáno rozdělávat ohně v místech zvýšeného požárního nebezpečí. Místem zvýšeného požárního nebezpečí jsou:

  • lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti minimálně 50 m,
  • lesopark, park, zahrada a obdobný porost,
  • souvislý rostlinný porost umožňující další šíření požáru,
  • zemědělské obdělávané plochy, na nichž jsou pěstovány kultury, které jsou ve stavu možného vznícení, zejména dozrávající obiloviny, a jejich okolí do vzdálenosti 100 m,
  • stohy sena a slámy a jejich okolí do vzdálenosti 100 m.

V případě pálení čarodějnic záleží tedy na tom, na jakém místě má být tato činnost uskutečněna. Pokud platí výše uvedená výstraha, pálení nesmí proběhnout na souvislých rostlinných porostech, které umožňují další šíření požáru. Tedy tam, kde se v blízkém okolí místa pálení vyskytuje suchý travní porost, suché rostliny, klest, jehličí apod.

V případě, že bude pálení čarodějnic probíhat na místech bez zvýšeného nebezpečí požárů, například na zpevněných plochách, štěrkových plochách, pokud v okolí hranice pro pálení čarodějnic dojde k vytvoření prostoru, ve kterém bude znemožněno případné rozšíření požáru (např. vytvořením dostatečně široké proluky například obkopáním či oboráním prostoru kolem místa pálení), je možné pálení provést. Za dodržení uvedeného by se nejednalo o místo zvýšeného nebezpečí požáru a pálení čarodějnic by mohlo proběhnout.

Zároveň je však nezbytné přihlédnout i k případným dalším výstrahám vyhlášeným ČHMÚ, například výstrahy na silný vítr, který může riziko vzniku a šíření požáru značně zvýšit.

Občané se nemusí obávat, že by při vyhlášené výstraze nebylo možné opékání a grilování potravin na jejich zahradách za předpokladu, že striktně dodrží bezpečnostní podmínky. Tato činnost by měla být prováděna v zabezpečených ohraničených ohništích, aby se eliminovalo riziko vzniku a rozšíření požáru.

Na to, jak je vysoké riziko požáru ve vaší lokalitě se můžete podívat ZDE.

Opatrnost je opravdu na místě a při dodržení veškerých povinností a opatření si jistě dnešní večer skvěle užijete bez nepříjemností.

Zdroj: HZS ČR

Zpět

Další zprávy: prevence, Celá ČR