Drobečková navigace

AKTUÁLNĚ: Česko sužuje nepříjemné počasí a povodně

| |

Hasiči na celém území republiky zasahují u nespočtu událostí v důsledku větrného a deštivého počasí. Příval vody také zvyšuje hladiny potoků a řek, na velké části území tak hrozí povodně.

Zpět

18.8.2024 8:00

Záchranný útvar HZS ČR ve spolupráci s Olomouckými hasiči pracují na úpravě koryta a zpevňování břehů řeky Bělé v Běle pod Pradědem. K této práci používají techniku #uds214 - univerzální dokončovací stroj, který  je určen především k provádění zemních prací. Lze jej použít na rozrušování zeminy lehko, středně a těžko kopných tříd, je vhodný pro hloubení rýh, výkopů, odstraňování trosek, závalů apod. 
K vytažení vraku automobilu v Lipové-lázni z řeky Staříč byl nasazen #vya30, vyprošťovací automobil.
Ve večerních hodinách pak bylo vypraveno do Ostravy 6 elektrocentrál ze Správy státních hmotných rezerv ČR.
"Posíláme 9 elektrocentrál na Jesenicko," sdělila dnes ráno Správa státních hmotných rezerv ČR na svých sociálních sítích.

V Jihočeském kraje se situace zlepšuje, ačkoliv pomalu.

"Věříme, že už i my na jihu se brzo překlopíme ze záchranných prací do prací likvidačních.." sdělili hasiči.

Bylo zřízeno virtuální hasičské ASISTENČNÍ CENTRUM POMOCI - jedná se online informační portál, kde najdete prověřené a průběžně aktualizované informace o vývoji situace a rady co dělat během povodní.▫️Dočtete se tam i o možnostech psychické podpory. 

Odkaz najdete zde.

17.9.2024 10:00

Přívalový déšť v Ústí nad Labem, zkáza, kterou odkrývá opadající voda a obdiv zasahujícím hasičům, kteří jsou i přes veškeré fyzické i psychické vyčerpání stále trpěliví.

Přes Ústí nad Labem se v noci prohnal přívalový déšť. Voda zaplavila podjezd pod železniční tratí u Benešova mostu a zablokovala tak průjezd.

Centrum aktuálně

Zveřejnil(a) Martin Makuňa Horvat dne Pondělí 16. září 2024

 Hasiči vodu odčerpali a také provedli vyčištění zanesených sběrných košů a odčerpání vody z laguny.

Ústecký kraj Počet zásahů je zatím minimální I nadále se připravujeme na kulminaci hladin řek 16. 9. - 17. 9. 7:00...

Zveřejnil(a) Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje dne Pondělí 16. září 2024

Opadající voda odkrývá zkázu, kterou napáchala. Foto: obec Česká Ves.

Nejen tělo, ale i psychika dostává u hasičů během záchranných akci v zasažených oblastech zabrat. I přes veškeré vypětí jsou to opravdoví profesionálové, kteří dokáží zachovat klid a přimět osoby v nebezpečí k evakuaci.

Toto je reálná ukázka jedné z mnoha situací, se kterými se hasiči během povodní setkávali – lidé odmítající evakuaci i samotnou záchranu. Spoléháte na nás, ale je potřeba Vaše plná součinnost a spolupráce. Důvěřujte nám prosím, jsme tu proto, abychom vám pomohli! Moravskoslezský kraj Ostrava!!! - oficiální stránky

Zveřejnil(a) HZS Moravskoslezského kraje dne Pondělí 16. září 2024

Velké poděkování směřuje i k operátorům tísňových linek.

Nejsou vidět, ale jsou většinou ti první, s kterými lidé mluví, pokud jsou v ohrožení nebo mají jiný problém.🙏 Také řídí...

Zveřejnil(a) HZS Středočeského kraje dne Pondělí 16. září 2024

17.9.2024 8:30

Aktuální situace v Ostravě je stále vážná. Město stále čelí třetím povodňovým stupňům na všech hlavních tocích a současnou nejvyšší prioritou je řešení trhliny protržené hráze. Hladiny řek Odry a Opavy stále stoupají.

Probíhá evakuace občanů z postižených oblastí, zejména v částech Ostravy jako Přívoz, Polanka nad Odrou, Poruba, Petřkovice a Bartovice.

Voda již ustupuje na některých místech, například v Opavě, ale na jiných místech, jako je Havířov, způsobila sesuvy půdy. Krizové týmy jsou stále v pohotovosti a probíhá odklízení následků povodní, přičemž byla požádána i Armáda České republiky o pomoc​.

"Do Olomouce jsme v noci odvezli balenou vodu a další pomoc krajům, které jsou nejvíce zasaženy povodní," sdělili dnes ráno Hasiči Praha na svých sociálních sítích.

Situace na jihu Čech je taktéž stále kritická. Největší rybník v našem státě, Rožmberk, se stále naplňuje. Rostou průtoky vody na Lužnici, Nežárce, Blanici, Otavě a evakuační pohotovost trvá.

"...proto my stále monitorujeme toky a rybníky, pytlujeme, čerpáme, odklízíme spadlé strom, čistíme řeky od naplavenin, stavíme protipovodňové hráze, čistíme bezpečnostní přelivy vodních ploch. Od dnešní půlnoci jsme do 7. hodiny ranní zatím na dvou desítkách událostí," sdělili hasiči HZS Jihočeského kraje.

16.9.2024 13:30

V Ostravě se protrhla hráz. Přítok Opavy spolu ve spojením s Odrou vyvinul takový tlak, který protrhl část hráze. Hasiči se snaží za pomoci kubíkových pytlů vytvořit umělou hráz za pomoci jeřábů. Část pytlů bude usazováno za pomoci vrtulníků. Toto opatření by mělo zajistit vrácení vody do koryt řek. Průrva v hrázi má na délku 40-50 metrů. Aktuálně se evakuuje přívoz. Pokud by se nepovedlo utěsnit hráz, voda by zaplavila část Ostravy, které by se plnilo jako bazén. V místech se nachází „chemička“ a koksovna. U chemičky došlo k hermetickému uzavření a není nutná obava z další katastrofy.

Povodně na jihu Čech hrozí až do zítřejšího rána. "V reakci na výrazné srážkové úhrny v oblasti Šumavy a Novohradských hor předpokládáme opětovné vzestupy hladin toků odvodňující tyto oblasti, opět s překročením 3. stupně povodňové aktivity,“ uvedli na sociálních sítích meteorologové.

16.9.2024 8:00

Vzhledem k tomu, že zásahy hasičů nadále přibývají, připravili jsme přehlednější informace o zásazích zejména z neděle.

Středočeští letečtí záchranáři během včerejšího dne zasahovali v důsledku silných dešťů při záchraně osob. Dohromady tak evidují 6 zachráněných a 25 evakuovaných osob.

Během pouhých dvanácti hodin sobotní noční služby dále hasiči evidují výjezdy k 302 mimořádným událostem, 125 událostí spojeno s povodněmi  (čerpání vody, preventivní opatření, čištění vodních toků, monitoring vodních toků) a 145 událostí spojených s větrem(nejčastěji stromy).

Liberečtí hasiči jen za neděli evidují 444 událostí. "Evidujeme 444 událostí, 4x DN, 433x technická pomoc (odstranění stromů, čerpání, monitoring, protipovodňová opatření) 6x záchrana osob a zvířat 1x planý poplach. V Semilech jsme dnes zachránili jednu osobu z řeky Jizery. Předali jsme ji do péče ZZS," sdělili.

"Hasiči v celém kraji provádějí monitoring vodních toků a sledování vývoje SPA, čerpání vody, rizikové kácení vyvrácených stromů, čištění propustí a ostatních technických pomocí v rámci zásahové činnosti celého kraje. Nejzávažnější situace panuje stále na řece Novohradce 3. SPA (extrémní povodeň) v obci Luže a dále ve směru na obce Lozice, Chroustovice, Úhřetická Lhota, Dvakačovice," sdělili hasiči z Pardubického kraje.

"Dnes jsme museli zapažit objekt, který bude určen k demolici. Průzkumem jsme zjistili nestabilní stěnu domu vlivem dlouhotrvajících dešťů.  Z důvodu zajištění bezpečnosti bylo rozhodnuto o stabilizaci objektu. Stabilizace je činnost, která je nejen časově náročná, ale je náročná i z hlediska odbornosti. Na místě zasahovala jednotka CHS Chrudim, CHS Pardubice s technickým kontejnerem a prvky stabilizace a JSDHO Chrast. Zajištěna proti možnému pohybu a pádu byla stěna přiléhající ke štítu," dodali.

15.9.2024 11:44

Labe se u Mělníka dostalo na 3. povodňový stupeň, pod CASkou hasičů se propadla silnice a v Polsku se protrhla přehrada.

"Pod hasiči se v Mikulovicích propadla silnice. Osádka 5 členů JSDH zachráněna pomoci vrtulníku ,bez zranění.", uvedl profil na FB Hasiči Jsem hasič a jsem na to hrdý.

Na Jesenicku pomalu klesá voda. Na pomoc do Olomouckého kraje vyrazili hasiči i policisté z krajů, ve kterých není prozatím situace tak závažná. Vyrazili tak z Karlovarského, Plzeňského i Ústeckého kraje.

Počasí se v našem kraji postupně uklidňuje což se rozhodně nedá říct o jiných krajích a především o severu Moravy....

Zveřejnil(a) HZS Karlovarského kraje, www.hzs-kvk.cz dne Neděle 15. září 2024

Záplavy netrápí pouze naši zemi, ale i sousední Polsko, kde se v blízkosti hranic s Českou republikou v obci Stronie Śląskie protrhla přehrada. V noci na neděli už v Polsku přetekla také přehrada Międzygórze. V Dolnoslezském vojvodství se utopil člověk, situace je na mnoha místech v zemi dramatická.

15.9.2024 11:44

Zvyšuje se hladina řek, solidarita i zbytečný risk se životy.

Na Litoměřicku v obci Křešice byly včera instalované protipovodňové bariéry a dnes ráno již zadržují vodu. Hladina řeky se zde od včerejších 17 hodin, kdy jsme se byli na místě podívat zvedla velmi rychle. Na rozdíl výšky hladiny se můžete podívat v následujícím videu.

Neskutečné štěstí měla rodina s malým dítětem, kterou zachraňovali hasiči ze střechy vozu. Nečekejte na poslední chvíli a opusťte lokalitu s hrozícím rizikem zaplavení vodou včas. 

Policie stále pátrá po vozidle s tříčlennou posádkou, které spadlo do řeky u obce Lipová-lázně.

Zůstávejte na bezpečných místech. Nevydávejte se na cestu do zaplavených oblastí. 

Zarážející je to, že se najdou i lidé, kteří využívají aktuální nebezpečnou situaci ke získání adrenalinového zážitku. Jsou tací, kteří se rozhodnou skočit do řeky s tím, že si vždy chtěli vyzkoušet plavat v divoké řece či sednout na raft a pokouší se jí splout. Toto je nepředstavitelný hazard nejen s vlastním životem, ale i s životy hasičů, policistů a dalších, kteří se jim následně vydávají na pomoc.

Na Jesenicku stále probíhá společně s hasiči evakuace.

Na Jesenicku stále probíhá společně s hasiči evakuace. Ve spolupráci s AČR jsou nasazeny vrtulníky - policejní i vojenský. Pomáhají primárně se záchranou osob z nepřístupných oblastí a také zajišťují zásobování.

Zveřejnil(a) Policie České republiky dne Neděle 15. září 2024

Na celém území naší země stále platí riziko pádu stromů a hasiči jsou neustále v terénu. Nejvíce postiženým krajem je Olomoucký kraj.

Na záchranné práce spojené s evakuací osob na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje je vyčleněna speciální...

Zveřejnil(a) Záchranný útvar HZS ČR dne Neděle 15. září 2024

Na sociálních sítích se rozšířila vlna solidarity a lidé nabízejí zázemí a azyl pro občany, jejichž domy jsou v zaplavených oblastech.

14.9.2024 19:45

To, co se aktuálně mění je výše hladin vodních toků, která se pomalu ale jistě neustále zvedá a nejen hasiči tak mají i nadále plné ruce práce.

"Zaměstnanci Městských služeb začali navážet protipovodňové bariéry na Střekovské nábřeží. Stavbu protipovodňové stěny na pravém břehu řeky Labe plánuje Ústí nad Labem na neděli. Prvního stupně povodňové aktivity už dosáhlo Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a v Děčíně. V Ústí nad Labem, kde už hladina Labe stoupla na 483 centimetrů s průtokem 957 kubíků za vteřinu, vyrostly protipovodňové stěny například pod Mariánskou skálou. Na krajském úřadě a v Ústí zasedaly povodňové komise. V Ústí provoz na silnici kolem Pětimostí stále zůstává pouze omezený, silnice nejsou ještě zavřené.", uvedl Ústecký deník.

Evakuace

V olomouckém a zlínském kraji již dochází v rizikových oblastech k evakuaci obyvatel.

První kolegové z tří desítek policistů jihomoravské speciální pořádkové jednotky míří na pomoc kolegům na Šumpersko.

První kolegové z tří desítek policistů jihomoravské speciální pořádkové jednotky míří na pomoc kolegům na Šumpersko. Další budou následovat v řádu desítek minut. S sebou vezou rafty, čtyřkolku i vozidlo se speciálním systémem LRAD (hlasitá reprodukce, kterou lze dávat pokyny na větší vzdálenosti).

Zveřejnil(a) Policie České republiky dne Sobota 14. září 2024

V obci Lipová-lázně došlo k neštěstí

"V obci Lipová-lázně na Jesenicku řešíme pád auta do rozbouřené řeky Staříč. Jedné osobě se podařilo dostat na břeh, další tři osoby měly zůstat uvnitř. Po vozidle i osádce pátráme.", uvedla Policie ČR. “V autě byly osoby starší 18 let, s ohledem na rodinu se zatím nebudeme vyjadřovat,” dodala mluvčí!. Policie ČR apeluje na všechny řidiče, aby nevjížděli do zatopených oblastí a dbali pokynů složek IZS.

Na Uherskohradišťsku pátrá policie po 54letém muži, který při uklízení naplavenin u domu spadl do rozvodněného Jankovického potoka a z vody už se nevynořil.

14.9.2024 10:45

Od čtvrtka se hasiči připravovali na následky vydatného a trvalého deště v doprovodu se silným větrem. Již během včerejšího dne započaly výstavby protipovodňových opatření tam, kde hrozí vylití vodních toků z koryta. V mnoha obcích také zasedl krizový štáb a dobrovolní hasiči připravovali velké množství pytlů s pískem na ochranu majetku před povodní.

Déšť nepřestává... 🌧️ Zvuky sirén, spěchající hasičské vozy. Snaha co nejvíce zmírnit hrozící škody a ochránit majetek....

Zveřejnil(a) Hasiči Brno-Soběšice dne Sobota 14. září 2024

Hasiči se nezastavili ani přes noc. Někteří pokračují v ochraně majetku před stoupající vodu, jiní se zase potýkají s popadanými stromy v důsledku podmáčené půdy a silného větru. Na části území v souvislosti s větrem nejde elektřina, hasiči tak ve spolupráci s energetiky odklízí popadané stromy i z elektrického vedení. Vodní toky jsou již na více než 40 místech na třetím povodňovém stupni. Nejhorší situace je prozatím v obci Višňová na Liberecku, kde se voda rozlila na komunikaci a odřízla tak obyvatelé od Frýdlantska. Hasiči zajišťují dopravu a v případě potřeby pomůžou s evakuací osob.

14.9🚒🚒 OD 9 HOD. DALŠÍ DVA VÝJEZDY NA 4 PADLÉ STROMY DO 11 HOD. JSME TU PRO VÁS JEDEME DÁL A VY PROSÍM DÁVEJTE NA SEBE POZOR A MOC DĚKUJEME PÁNU VRŠECKÉMU ZA TEPLÝ ČAJÍK A SVÁČU.

Zveřejnil(a) HASIČI Meziboří dne Sobota 14. září 2024

Na mnoha místech hasiči celou noc čerpali vytvořené laguny. Silnice na několika místech jsou zaplavené a nesjízdné. Stejně tak jsou již zaplaveny i některé domy, například na Jesenicku. Voda však bude i nadále stoupat. Silný déšť hlavně v horských oblastech ovlivní hladiny středních a spodních toků až zítra nebo začátkem následujícího týdne. Práce pro hasiče tak rozhodně nekončí. 

VÝJEZD 14.09.2024 Čerpání-ucpaná propust - tvoří se laguna na vozovce

Zveřejnil(a) SDH Ludíkov dne Sobota 14. září 2024

Zpět

Další zprávy: zásahy, Celá ČR