Drobečková navigace

PODCAST: Žofín opět obklopily protipovodňové bariéry

| |

Na Hasičovo vás zdraví Pepa Nitra. Dnes jsem daleko nevyjel. Vydal jsem se do Prahy na Žofín, je sobota 2. března brzy ráno a jsem tady se starostou dobrovolných hasičů Prahy 1 Vláďou Krištofem.

Zpět

My jsme teď na Žofíně proč?

Dneska tady probíhá zajímavá akce, je to zkušební výstavba protipovodňových zábran kolem paláce Žofín na Slovanském ostrově na Praze 1. Je to akce, která se dělá jednou za dva roky. Uvádí se do pohotovosti a provádí celý systém zábran kolem Žofína. To znamená, že jsme připraveni na velkou vodu.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Vláďo, když jsem byl členem SDH Braník, tak jsem byl zvyklý, že jsme cvičili celá Praha. Vy cvičíte samostatně, čím to je?

Není to úplně pravda. My cvičíme i s celou Prahou, kdy stavíme bariéry na Kampě, Malé Straně a v dalších prostorech. Ale nicméně, palác Žofín je v majetku městské části Praha 1, a ta se po roce 2002 rozhodla, že si pořídí zábrany samostatně. Takže, pokud se jedná o zabezpečení paláce Žofín, Praha 1 staví sama zábrany kolem něj. Má to určitou výhodu, protože tyto zábrany jsou uloženy přímo na Žofíně v podzemním úložišti. To znamená, není je třeba dopravovat z jiné části Prahy. Jakmile dorazí jednotka, otevřeme úložiště a může se začít stavět.

Já tady vidím nejenom vás z Prahy 1, ale i hasiče z jiných sborů a členy Červeného kříže… Kdo tady všechno je?

Základem je jednotka Sboru dobrovolných hasičů Prahy 1. V letošním roce tu máme na pomoc jednotku SDH z Kozárovic a na dalších aktivitách se podílejí zástupci Červeného kříže, Správy služeb hlavního města Prahy, je tady městská policie, prostě všechny složky, které jsou zapojené do této činnosti na Praze 1. Jak vidíš, je nás tady přes padesát a je to práce poměrně namáhavá, pracná, ale v současné době jsme dobře vybaveni technikou, takže se nám to dost zjednodušilo. V podstatě, účelem celé akce je zjistit, jestli jsme funkční, za jakou dobu bychom v případě povodně jsme zábrany byli schopni postavit.

Dívám se, že jste už na první pohled dobře zabezpečeni. Komu za to všechno vděčíte?

Výhodu máme v tom, že máme podporu od městské části Praha 1. To znamená, že naše jednotka je velmi dobře vybavená technikou. Máme lidi, kteří jsou ochotni přijít, máme lidi, kteří to umí. Další výhodou je, že palác Žofín nám při stavbě poskytuje zázemí.

Pamatuji si první povodně v roce 2002. Bariéry tu ještě nebyly a Žofín byl celý pod vodou. Když by přišla další velká voda, tak jste si jisti, že tady tato národní kulturní památka, která stojí za námi, bude zachráněna?

My si myslíme, že ano. Na základě toho, že v roce 2002 byl ostrov zaplaven asi do výšky jednoho metru a škoda byla velmi značná, tak se přijaly opatření, aby se tomu napříště zabránilo. Vznikl tento systém zábran, který je atypický oproti klasickým zábranám břevnovým, kterými je zabezpečena celá Praha. Je to systém zábran, který se staví trochu jiným způsobem. Nicméně, to není pouze o zábranách. Žofín, jak víte je na ostrově, a ten je z obou stran obklopený Vltavou. To znamená, že tady jsou průduchy, ventilace, které se musí směrem od vody zavřít, dole ve sklepích se musí se dát do pohotovosti čerpadla, musí se připravit agregát pro případ, že by vypadl proud, takže celá akce se zdá jenom o stavění zábran, ale není to pravda. Podílejí se na tom i zaměstnanci paláce Žofín, protože ta vnitřní příprava padá do jejich gesce. My sice víme, co a jak, ale oni by si měli zabezpečit sklepy, čerpadla a další věci.

Účastnil jsem se cvičení na jiných místech Prahy a ty zábrany byly mnohem jednodušší a lehčí. Tady je asi větší makačka?

Ty zábrany v hlavním městě Praze mají systém břevnový. Je to výborný systém, vyzkoušený, vydrží velký tlak a umí je prakticky stavět každá jednotka, která se toho účastní. Tím, že tady je systém atypický, tak každý musí vědět, jak na to. Je to dost složité, protože jednotlivé prvky nejsou stejné. Na stavbu existuje pohotovostní plán, a proto to stavíme, jako jednotka a sbor a další zúčastněné skupiny, kteří vědí jak na to. Jak se to liší od zábran, kterými je jinak zabezpečena celá Praha.

Vláďo, já hlavně přeji, aby už žádná povodeň na Prahu nepřišla, abychom jenom cvičili a nemuseli to použít v praxi. Mockrát ti děkuji za rozhovor.

Já doufám, že máš pravdu. My v to také doufáme, ale to neznamená, že nemusíme cvičit a nemusíme být připraveni. Koneckonců, jsme hasiči a všichni hasiči vědí, že se připravujeme na to, co možná nepřijde. Ale když to přijde, tak jsme připraveni.

Já ti děkuji, že jsi se na nás přišel podívat a zas že přijdeš na naše další akce. A zdravím všechny naše kolegy.

Díky. Ahoj!

 

Protipovodňový systém z plechových zábran si městská část Praha 1 pořídila v roce 2005 potom, co v roce 2002 byl Slovanský ostrov zatopený do výšky 1,8 metru se škodou 43 milionů korun. Na jejich sestavení potřebovalo 64 účastníků cvičení 160 minut. Obvodová délka 250,4 m, ochranná výška 2 metry.

Zpět

Další zprávy: podcast, Praha