Drobečková navigace

PODCAST: Novinky v hasičském muzeu v Kočí

| |

Zdravím opět na Hasičovo. Jsem se cestou z Hlinska ve vesnici Kočí poblíž Chrudimi odkud jsme se vám už jednou hlásili. Vloni jsme zde dělali podcast ve zdejším hasičském muzeu s Kubou Morávkem.

Zpět

Zastavil jsem se tu proto, že jsem se od tebe dozvěděl, že tu máš něco nového. Co to je?

Je to tak. Od toho loňského roku, co jste tady byli naposled, tak jsme přivezli „žuka“, u kterého právě stojíme. Je to hodně zajímavé auto. Žuk A14 byl vyrobený v roce 1966. A dovolím si říct, že to jediný poslední dochovaný typ tohoto žuku na světě, protože se jednalo o exportní speciál, který polští výrobci - firma FSC Lublin vyráběla pro egyptské hasiče. Jak vidíte, ta nástavba jeho je hodně otevřená. Upravená speciálně pro egyptské podmínky. Je tam teplo a nebylo potřeba dělat nějaké uzavřené „déáčko“, jak ho známe od nás. Auto je kompletně otevřené. Jedná se o takové netradiční řešení nástavby.

👇PODCAST K POSLECHU👇

To je jediná věc, kterou máš teď novou?

To je jediná věc za poslední rok. Pak, když jste tady byli naposledy, ještě tady asi nestál kombinovaný hasicí automobil na podvozku Tatra 148. Je z roku 1975. Nástavbu vyrobil rakouský Rosenbauer. Tato „hákáčka“ jsou v republice dvě poslední dochované. Jedno stále slouží. Je v Českých Budějovicích na stanici. Takže HZS ho pořád má. Je to „kombiňák“, takže má tři tuny prášku. Je tam velká nádrž na pěnidlo, 2500 litrů. A je tam ještě nádrž na vodu. Vzadu je netradičně odkryté čerpadlo, takže je vidět. To auto původně sloužilo Hradci Králové na letišti. Pak chvíli stálo v kopřivách, ale už je tady. Vyjeli jsme s ním, kdo tam byl, tak viděl, do Přibyslavi na loňský Pyrocar.

Předtím, jak jsme se bavili, tak jsi říkal, že jsi tady v létě měl návštěvu až z Holandska. Kdo to tady byl?

Máme tady vystaveného „dafa“. Je to DAF 1 300 z roku 1961, který nám věnovali hasiči z Holandska. No a letos se tady byla na něj podívat rodina jednoho z jeho prvních strojníků, kteří s ním jezdili. Takže, syn onoho strojníka byl velmi rád, že je to auto pořád v muzeu. Že lidi ho tady vidí a mohou se na něj podívat. Tak jsem jim ho nastartoval a rozhoukal. Holanďané byli rádi a celé si to natáčeli. Byli ubytování až na Lipně, takže jeli sem až z Frymburku. Udělali si tříhodinový výlet, aby se jeli podívat na dafa, kterému my říkáme Delta, jak se o něj dobře staráme a že pořád dobrém stavu.

A kdyby se chtěl někdo podívat do Kočí a navštívit tvoje hasičské muzeum, kdy a jak?

Určitě. Třeba se to dozví na našich stránkách nebo sociálních sítích, kde máme na mě kontakt. Je však potřeba zavolat dopředu. Když nebudu mít službu, není problém se domluvit. Máme otevřeno celoročně.

Já se budu těšit taky, že se za tebou opět někdy podívám. Tak ahoj.

Mějte se. Ahoj.

Zpět

Další zprávy: podcast, Pardubický