Drobečková navigace

Když má tisková konference šmrnc

| |

14. února 2024 proběhla bilanční tisková konference Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje na stanici v Jablonci nad Nisou a my jsme se jí s potěšením zúčastnili.

Zpět

Již při vstupu do zasedací místnosti bylo jasné, že se nebude jednat o obyčejný den. Na každého pozvaného hosta totiž čekalo překvapení, kterým byla sklenka plná bonbónů a červené srdce s nápisem HZS LBK. Tento nápad vzešel právě ve chvíli, kdy si uvědomili, že termín konference vyšel na den svatého Valentýna. 

Úvodního slova se ujal ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje plukovník Jan Hadrbolec. Všem přítomným s úsměvem na rtech objasnil. Co každá ze tří věcí v rámci dárkových balíčků znamená. Jedná se v podstatě o tři symboly. Prvním je sklenička s logem HZS Libereckého kraje, která byla dodána společností Crystalex, protože sklo přestavuje typický místní produkt. Bonbóny, konkrétně hroznový cukr byl věnován, aby bylo vždy dost sil na podpis darovacích smluv po celý rok a srdce, které je v tomto případě symbolem všech záchranných složek, protože svou práci srdcem opravdu dělají.

Následovalo přivítání významných hostů, kterými byli hejtman Libereckého kraje Martin Půta, primátora a senátora města Jablonec Nad Nisou Miloše Veleho, poslance Davida Pražáka a poděkováním všem ostatním, kteří se dostavili.

„Chci poděkovat Hasičskému záchrannému sboru, všem ženám a mužům, kteří v něm pracují za spolupráci. Za to, že když se něco v kraji děje a začnou nám pípat krizové smsky, že je povodeň, nehoda, hoří nebo máme mimořádnou událost, tak se na vás můžeme spolehnout a že víme, že na místě zasahují, kteří jsou nejenom dobře cvičeni a vybaveni, ale hlavně lidé, kteří jsou připraveni na situace, které nás mohou kdykoli potkat a dělají svoji práci nasazením, za který si zaslouží potlesk ostatních.“, vyjádřil své díky směrem k příslušníkům Martin Půta a dodal, že poděkování patří i dobrovolným jednotkám a ostatním složkám IZS, se kterými hasiči během zásahů spolupracují.

Zazněla také informace o plánované stavbě nového výjezdového centra v Turnově. Na přípravách se pracuje již sedmým rokem a nyní se blíží okamžik, kdy bude v příštím týdnu podepsáno memorandum mezi krajem a ministerstvem vnitra a poté by za dva roky touto dobou mohlo proběhnout jeho slavnostní otevření.

Následovalo ocenění příslušníků. Prvním oceněným byl nadpraporčík Otto Kocourek, který obdržel medaili za věrnost prvního stupně, kterou uděluje generální ředitele HZS ČR generálporučík Vladimír Vlček.

Další ocenění udělil ředitele hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, který se rozhodl předat medaile 4 příslušníkům sboru a 1 strážníkovi Městské policie Liberec za jejich odvahu a nasazení u dvou událostí, u kterých v nedávné době nejen tito příslušníci zasahovali. Jednalo se o požár pily v Lučanech nad Nisou 23. ledna 2024 a za profesionální zásah a za záchranu lidského života u požáru byli oceněni nadpraporčík Pavel Hořejší a podpraporčík Jan Vojtíšek.

Při požáru v baru Black Panther v centru Liberce 25. ledna se z objektu samo evakuovala řada osob, několik jich však zůstalo uvězněno plameny uvnitř baru. Ven jim pomohli tři stateční zachránci, kteří byli oceněni. Strážník Městské policie Liberec praporčík Josef Konývka, který přitisknutý k zemi komunikoval s plameny uvězněnými osobami a zasahující hasiči, kteří se v dýchací technice na pokyn velitele zásahu vydali ženy zachránit, nadstrážmistr Miroslav Herčík a podpraporčík Tomáš Rybalo.

Nyní se podíváme na pár čísel. HZS Libereckého kraje eviduje za uplynulý rok 2023 na 7500 zásahů, přičemž více jak polovina jsou zásahy technické pomoci. 816 bylo požárů, 13 171 dopravních nehod, 1099 záchrany životů anebo zvířat a v 576 případech zasahovali u uniku nebezpečných látek. Na operačním středisku bylo přijato 141 721 telefonní hovorů na tísňové linky.

Po úvodní části jsme se šli podívat na techniku profesionálních hasičů Libereckého kraje. Jednalo se jak o ukázku nových přírůstků ve vozovém parku, tak i ukázku dronů i například doskokové matrace.

To, co nás velmi zaujalo byl evakuační rukáv, který jen tak nezahlédnete a upřímně si přejeme, abyste ho nikdy nemuseli vidět zevnitř a informace o něm Vám přineseme v samostatném článku.

Velkým překvapením a zajímavým zážitkem byl klecový polygon, který nám byl zpřístupněn a my jsme si tak mohli projít náročnou trasu v zakouřeném prostředí a v zásahovém oděvu s dýchací technikou nebo i bez. A i když to na první pohled vypadá nevině a snadně, jako „projelzačka v dětském koutku“, rozhodně tomu tak není!

Zdroj: HZS LBK

Zpět

Další zprávy: reportáž, Liberecký